23.2.2014

Kirjoneuleraitoja

Mikä elo onnellinen
Keinuvassa kehtolinnass'!
Siellä kiikkuu oravainen
Armaan kuusen äitinrinnass':
Metsolan kantele soi!

Virkkoi Aleksis Kivi, mutta näissä kuvissa ei kiiku oravainen ja puukin on mänty, ;-)

Kahdessa edellisessä päivityksessä esittelin kirjoja, joiden innoittamana olen nyt väkertänyt kahdet uudet lapaset. Kirjoneuleraidat olen pominut eri malleista ja yhdistänyt mieleni mukaan uusiksi kokonaisuuksiksi. Ks. blogistani Meite Muhu mustrid ja Upitis: Latvian mittens.


Lankana on Virosta ostamani 100 %:nen 2-säikeinen villa. Neuloin puikoilla 2,25. Näissä on silmukoita 70-72. Malli on sellainen, että alle mahtuvat toiset pienemmät lapaset.


Tämä malli on aloitettu Olga-neuleella, joka näyttää olevan Muhun malleissa aika yleinen.


Näiden lapasten aaltoilevaan reunaan olen aika tavalla ihastunut. Tekotapa neuvotaan kirjassa Upitis: Latvian mittens. Aloitussilmukkamäärän pitää olla 9:llä jaollinen. Luontisilmukat tehdään kahdella eri värillä. Kuvan lapasissa peukalolla oli musta ja etusormella vaaleanpunainen. Kun silmukat on luotu, avataan ensimmäinen luontisilmukka, sitä ei siis lasketa kokonaissilmukkamäärään. Ensimmäisen ja viimeisen puikon langat solmitaan yhteen ja 2-värinen luontikerros on valmis. Tässä on se hyvä puoli, että alussa ei tarvitse arvioida, paljonko lankaa menee luontisilmukoihin, kun silmukat tehdään kahdella langalla.

Seuraava kerros neulotaan nurjaa (tässä vaaleanpunaisella). 

Oranssilla on neulottu 4-kerroksinen kuvio. Se on melkein kuin Olga-neule, mutta ei aivan:

Kerros 1: 2 oikein yhteen takareunoista, 2 oikein,  langankierto, 1 oikein, langankierto, 2 oikein, 2 oikein yhteen normaalisti
Kerros 2: 2 oikein yhteen takareunoista, 2 oikein (HUOM! kun neulot edellisen kerrroksen langankiertokohdan, neulo se kiertäen eli takareunasta, jottei tule reikää), langankierto, nosta keskisilmukka suoraan puikolle tekemättä sille mitään, langankierto, 2 oikein, 2 oikein yhteen
Kerros 3: toista kuten kerros 1
Kerros 4: toista kuten kerros 2

Muitakin kirjoneuleita olen värkännyt kotoisesta seiskaveikasta.


Näihin lapasiin löysin inspiraation eräästä seuraamastani blogista. Alkuperäinen ohje Heart mittens. Oikaisin mutkat suoriksi ja tein molemmat puolet samalla kuviolla, lisäksi sydänkerroksia ei tullut niin monta kuin ohjeessa. 


Lankaa riitti, joten niistä piti tehdä vielä sukat. Varressa broken seed- kuvio ja teräosassa ruusu, jonka malli on Taito-shopin Roosa nauha sukkaohjekuvastosta.

Lämminsävyisiin talvineuleisiin tipahtivat puikoilta vielä yhdet kuplat Karsima-langasta:4 kommenttia:

  1. Jos osaisin neuloa hyvin, tekisin jotkut näistä kaunottarista. Nyt joudun tyytymään harjoitteluun. Mutta jonakin päivänä... olet tehnyt maailman upeimpia lapasia!

    VastaaPoista
  2. Ihanan raikkaita ja värikylläisiä lapasia!

    VastaaPoista